סמינר מחלקתי, ד"ר יובל פיינשטיין, 27.11.12: מה מניע את אזרחי ארה"ב לתמוך בהפעלת כח צבאי?

כותרת: מה מניע את אזרחי ארצות הברית לתמוך בהפעלת כוח צבאי בסכסוכים בינלאומיים?התפקיד של נטיות רגשיות הקשורות בזהות לאומי

מרצה: ד"ר יובל פיינשטיין, החוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת חיפה

תאריך: 27.11.2012

שעה: 12:15-13:45

חדר: רבין 7052

תקציר:

אחת השאלות המרכזיות בספרות על דעת קהל בארצות הברית היא מה מניע אזרחים מן השורה לתמוך בהפעלת כוח צבאי בסכסוכים בינלאומיים. במסגרת העיסוק המחקרי בשאלה זאת, יש הטענים שאזרחים אמריקאים תומכים בהפעלת כוח צבאי כאשר הם מעריכים שסיכויי ההצלחה של פעולה צבאית טובים ושעלותה תהיה נמוכה יחסית. לעומתם, חוקרים אחרים מייחסים תמיכה בפעולה צבאית לתפיסה של איום ביטחוני. לאחרונה, התפתחה טענה נוספת שלפיה רגשות שליליים (פחד או כעס) הם המניע העיקרי לתמיכה בהפעלת כוח צבאי. הרצאה זאת מציגה גישה חלופית המבוססת על פסיכולוגיה חברתית והסוציולוגיה של הלאומיות ולפיה הסיבה העיקרית לתמיכה עממית בהפעלת כוח צבאי היא התעוררות של סנטימנט לאומני ורגשות חיוביים הקשורים בזהות הלאומית. ההרצאה תציג תוצאות של ניסוי המבוסס על סקר (survey-based experiment) של מדגם מייצג של אזרחי ארה"ב. על-מנת לעורר סנטימנט לאומני, במהלך הניסוי הוצגה למשתתפים הודעה נשיאותית על הכנות לתקיפה צבאית באירן. בהרצאה אדגים כיצד נוסחים שונים של ההודעה על התקיפה הצפויה באירן השפיעו על עוצמת הסנטימנט הלאומני והרגשות שדווחו ע"י המשתתפים וכתוצאה מכך גם על עמדתם ביחס לפעולה הצבאית. כמו כן, אדון באופן שבו זהויות מגדרית וזהויות גזעיות/אתניות השפיעו כמשתנים מתווכים על התגובה למניפולציה. לבסוף, אציג את הניסוי הנ"ל בהקשרו הרחב יותר: הניסוי מהווה חוליה בשרשרת של שלושה מחקרים המבססים מודל תיאורטי חדש המסביר מדוע וכיצד מתרחשים זינוקים חדים בדעת הקהל האמריקני לטובת פעולות צבאיות והנשיאים שמורים עליהן בתקופות של "התכנסות סביב הדגל" (rally-'round-the-flag).